Autóvásár féláron az APEH-től!

Autóvásár féláron az APEH-től!

2010-08-24

 

Akár a becsült érték feléért lehet lefoglalt autót venni az adóhivataltól. A licitálás menete egyszerű, a kínálat viszont főleg lelakott, karcos, törött, nem indítható, forgalomból kivont kocsikból áll, de azért találni figyelemre érdemes példányokat.
 


 

Az adófizetésnél is negatívabb élmény, ha az adóhivatal nem kér vagy csekket küld, hanem figyelmeztetések és eredménytelen felszólítások után jön és foglal. Az így az APEH-hez került ingatlanokon és ingóságokon megpróbálnak túladni - a hivatal honlapján megtalálhatók az árverés alatt lévő vagy árverésre meghirdetett tételek. Bár az új autókra is óriási kedvezményeket adnak az importőrök, és a használtpiaci túlkínálat is lenyomja az árakat, elvileg érdemes lehet az APEH-en keresztül autót vásárolni, hiszen a becsérték felét határozzák meg minimálárként, vagyis akár féláron is vehetünk kocsit.

Itt aligha találunk esőtől is óvott, megkímélt autót - állapíthatjuk meg a lista végigböngészése után. Van ugyan keveset futott, vagy néhányéves, a képek és paraméterek alapján figyelemre érdemes példány, a kínálat túlnyomó részét azonban kiábrándító állapotú, mindennapi használatra csak nagy ráfordítás árán fogható kocsi teszi ki. Ha ezek az autók mesélni tudnának, csak panaszkodnának. "A gépjármű motorja a csomagtérben található szétszedett állapotban. A motorháztetőt többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült felnyitnunk." "Az autónak törött az eleje, teteje, hátsó ajtaja, a szélvédő, az ajtóoszlopok, az ajtók és a motorháztető. Az utastérben víz áll." Van még rosszabb: "Karosszéria fékolajjal leöntve, festék lemaródott, bal oldali küszöb sérült, jobb első kerékdob benyomódott, jobb hátsó lámpabura törött, karosszéria karcos, beszállítás trélerrel történt, a járművet beindítani nem tudtuk, akkumulátor teljesen lemerült. Adós elmondása szerint az indítókulcsot újra kell kódoltatni szakszervizben."

 

A leírások, amellett, hogy helyesírási hibáktól hemzsegnek, időnként nehezen is értelmezhetők, sok a furcsa adatlap. Van utánfutó ("üzemanyag: hibrid"), korrodált - egyébként műanyag - lökhárítójú Mercedes-Benz C osztály, egy, a napokban eladott Peugeot bal hátsó ajtaján pedig "csikarás látható". Haszonjárművek, kis- és nagyautók, sőt egy nagyrobogó is szerepel a listán, amelyből egyértelműen kitűnik, az APEH-nek a lefoglalt járművek csak problémát jelentenek, lehetőleg minimális energiát fordítanak arra, hogy készpénzt csináljanak belőle, egy jégkaparó ebbe már nem fér bele: "A szélvédő sérülése a lefagyott hó miatt nem megállapítható, de a jobb hátsó ablaküveg hiányzik".

Az állapotnál elhanyagoltat feltüntető adatlapoknak hihetünk, "a korának megfelelő állapotú" kifejezést viszont fenntartással kell fogadni, amint azt a lenti példáink között szereplő Mercedes-Benz Vito is bizonyítja.

Megbízható családi autót keresők számára tehát elég ijesztő a választék, de akit nem tart vissza néhány horpadt karosszériaelem vagy törött lámpabura, netán csak alkatrésznek használná az APEH-től vett kocsit, az jól járhat - ha olcsón jut a kocsihoz. A becsült értékért általában találni a használtautó-piacon azonos típusból szebbet, jobbat, de féláron a legtöbb árverezendő négykerekű megfontolandó ajánlat azoknak, akik aztán hajlandók a szokásos adásvételnél bonyolultabb procedúrára.

 

Az adós nem licitálhat

 

A meghirdetett autókra egy ügyfélkapus regisztráció után bárki licitálhat, az adóst kivéve. A licit kezdete előtt legalább 15 nappal közzéteszik a leírást, a kocsikat meghatározott helyen és időben előzetesen meg lehet nézni. Az elektronikus árverés időtartama három nap, értelemszerűen az nyer, aki a legtöbbet ajánlja. Előfordul, hogy törölnek meghirdetett tételeket - ha az adós kifizeti a tartozást, visszakapja autóját. Ha az adós sem fizet, és licit sem érkezik, a végrehajtó a második sikertelen árverést követően a végrehajtást kérő az ingóságot a becsérték egynegyedének megfelelő összegért átveheti a kocsit. Ha nem teszi, a végrehajtó a foglalást feloldja és felhívja az adóst, hogy az ingóságot harminc napon belül vigye el. Az APEH bár végrehajtást kérőnek minősül, az ingóság átvételére nem jogosult.

A gépjármű foglalás általános szabálya kötelezővé teszi a forgalmi engedély és a törzskönyv lefoglalását is, amelyet a végrehajtó megküldi a területileg illetékes okmányirodának. Amennyiben a forgalmi engedély és a törzskönyv lefoglalása bármely okból meghiúsul, az okmányirodánál kezdeményezni kell a gépjármű forgalomból történő kivonását. Az árverést követően az árverési vevő részére az Okmányiroda átadja a forgalomból kivont, valamint azon gépjármű rendszámát, amelyet hatósági (pl. rendőrségi, szabálysértési) eljárásban korábban bevontak.

 Adózási naptár

JÚLIUS

H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Éves adózási naptár

Üzemanyag árak

2011. január 1-je és január 31. között alkalmazható üzemanyagárak:

Ólmozatlan motorbenzin

ESZ-95 ólmozatlan motorbenzin 350 Ft/l
Gázolaj 339 Ft/l
Keverék 377 Ft/l
LPG autógáz 201 Ft/l

Hírek, események

Csökken a regisztrációs adó mértéke!

2011-06-03

 Drágább lesz cigizni és az E85-ös benzin ára is nő, a használt kocsik után viszont csökkenhet a regisztrációs adó a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatcsomagja szerint. A... Csökken a regisztrációs adó

1 + 2 gyerek az nem 3 gyerek

2011-01-18

A családi adókedvezmény nem is a gyerekvállalást díjazza igazán, hanem a közös gyerek vállalását, ezért az élettársi viszonyban született közös gyerekek többet érnek a kedvezmény... Tovább